Pörkölt hús nélkül - lencséből

 
A pörköltet - illetve a pörköltszerű ragukat – már honfoglaló őseink is főztek, és változatait a világon sok nép készíti. Eredetileg természetesen nem pirospaprikával készült, hanem a hagyományos an használt fűszereinkkel (gyömbér, bors, zsálya, rozmaring, bazsalikom, majoranna, stb.), mindig azzal, ami éppen megtalálható volt a közelben. A paprika a török hódoltság...
A bejegyzés folytatódik »
 

Lecsó - újragondolva

Közkedvelt, hagyományos ételünk a lecsó, ami eredetileg kifejezetten nyári, húsnélküli étel volt. Ma már azért kerül bele kolbász, virsli, szalonna, mert a rossz minőségű, nagyipari hústermékekhez olcsón lehet hozzájutni. A...
A bejegyzés folytatódik »
 

Fasírt – répából

Hagyományos ételünk a fasírt, - vagy vagdalt - eredetileg nem (csak) darált húsból készült, hanem mindenféle konyhai maradék, apróhús, zöldségek, száraz kenyér, stb. összevagdalásából, összekeveréséből született. Répafasírt,...
A bejegyzés folytatódik »

egyél ételt

blogavatar

Egyél valódi ételt, ne feldolgozott ipari szemetet! A mai magyaros táplálkozásban rengeteg húst és finomított élelmiszert fogyasztunk. A legtöbb családban naponta kerülnek olyan ételek az asztalra, amelyeket dédszüleink mégcsak ünnapnap engedhettek meg maguknak. Azért tudjuk ezt ma megtenni, mert "a szemetet olcsón adják" - és ez számos betegség okozója. A rossz szokásokon nem könnyű változtatni és sokan akkor sem képesek erre, ha az életük múlik rajta. Ebben a blogban bemutatom, hogy mi számít valódi ételnek és, hogy a megszokott ételeinket, a magyaros ízvilágot egészségesebb alapanyokból, akár húsmentesen is el lehet készíteni. Visszatérünk az eredeti magyaros táplálkozáshoz.