Hagyományos ételünk a fasírt, - vagy vagdalt - eredetileg nem (csak) darált húsból készült, hanem mindenféle konyhai maradék, apróhús, zöldségek, száraz kenyér, stb. összevagdalásából, összekeveréséből született.

recept répafasírt
Répafasírt, krumplipüré, uborkasaláta

Ha nem jut házilag nevelt, esetleg szabadtartású állatból származó húshoz, vagy egyáltalán nem eszik húst, tökéletes alapanyag a fasírthoz – répa.

Lehet bármilyen más zöldségből is fasírtot készíteni, de a hús ízét és állagát legjobban a répa tudja helyettesíteni. A répában megvan a hús rostossága és édessége is, ízét pedig úgyis a fűszerezés adja.

Hozzávalók (4-6 adaghoz):

  • Fél kiló sárgarépa (a vastagabb fajta a jobb),
  • 5-10 dkg zellergumó (ez ad hozzá egy kis plusz ízt),
  • 2 fej közepes vöröshagyma,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 3 szelet (kb. 25 dkg) teljes kiőrlésű kenyér, vagy ugyanennyi apró szemű zabpehely,
  • 3 falusi tojás (vegáknak 3 evőkanál őrölt lenmag, 6 evőkanál vízzel elkeverve),
  • 1 púpozott teáskanál só,
  • feketebors, pirospaprika, pici erős paprika, vagy chili – ízlés szerint,
  • teljes kiőrlésű, vagy Graham-liszt a fasírt felületére (ettől ropogósabb lesz),
  • olaj (kókusz) a sütéshez.

Elkészítés:

A kenyeret felkockázom, és száraz serpenyőben kicsit megpirítom, majd egy tálban leöntöm annyi vízzel, hogy majdnem ellepje. A vízbe lehet tenni egy kis fűszert, adalékmentes „vegetát” (Vega-mix), vagy szárított, morzsolt lestyánt. (A lestyánnak húsleveshez hasonló íze van, az említett mix is tartalmazza.)  Kenyér helyett használhatunk zabpelyhet is.

A répát és a zellert apró lyukú reszelőn lereszelem. Megszórom a sóval, összekeverem és kb. negyed órát állni hagyom. A só elveszi a répa túlzott édességét. A lesózott répát nem kell kicsavarni!

recept répafasírt recept répafasírt

Ezután hozzáreszelem a hagymákat, megszórom borssal, paprikával, és egy csipet chilivel (feldobja). Összekeverem és hozzákeverem a kinyomkodott kenyeret (zabpelyhet).

Most lehet még sózni, vagy fűszerezni – ha kell.

Hozzákeverem a tojásokat (vagy a lenmagot), golyókat formázok belőle és megforgatom a lisztben.

Lehet bő olajban, serpenyőben is sütni, én sütőben szoktam, kevés olajjal.

A tepsibe sütőpapírt terítek, megkenem olajjal, beleteszem a fasírt golyókat és ellapítom kb. egy centi vastagra. A tetejüket is megkenem olajjal.recept répafasírt

Sütés: Serpenyőben 4-5 perc az egyik oldal, megfordítom és 2 perc a másik oldal, amíg szépen megpirul.

Sütőben - 200 fokon- nagyjából 15 perc az egyik oldal (alánézek, ha megpirult akkor jó), egy lapáttal megfordítom és 10 perc a másik oldalnak.

Amíg meleg, még puha, könnyen szétesik, de ha kihűlt szilárd, fasírt állagú lesz. Lehet sütni egészben, formában is, ilyenkor 20-30 perc sütés kell a formában, majd kiborítom egy lapos tepsire és 10-15 percig pirítom a felszínét, hidegen lehet szeletelni.

TIPP: Ez a répafasírt tökéletesen passzol hamburgerbe is.