Vegetáriánus töltött káposzta
2018. 12. 21. 18:40Kommentek (0)
Hagyományos ünnepi ételünk a töltött káposzta. Eredetileg kizárólag a karácsonyhoz kapcsolódott, hiszen természetes módon ekkorra savanyodott meg az ősszel eltett káposzta, és a decemberi disznóvágásból még volt friss, vagy füstölt hús is.
Az étel fő részét valójában a paraszti táplálkozás alapját képező gabonakása adja, - ami eredetileg árpából, búzából...
Pörkölt hús nélkül - lencséből
2018. 11. 01. 18:34Kommentek (0)
A pörköltet - illetve a pörköltszerű ragukat – már honfoglaló őseink is főztek, és változatait a világon sok nép készíti. Eredetileg természetesen nem pirospaprikával készült, hanem a hagyományos an használt fűszereinkkel...
Lecsó - újragondolva
2018. 10. 27. 19:06Kommentek (0)
Közkedvelt, hagyományos ételünk a lecsó, ami eredetileg kifejezetten nyári, húsnélküli étel volt. Ma már azért kerül bele kolbász, virsli, szalonna, mert a rossz minőségű, nagyipari hústermékekhez olcsón lehet hozzájutni.
A...
Fasírt – répából
2018. 10. 13. 19:29Kommentek (0)
Hagyományos ételünk a fasírt, - vagy vagdalt - eredetileg nem (csak) darált húsból készült, hanem mindenféle konyhai maradék, apróhús, zöldségek, száraz kenyér, stb. összevagdalásából, összekeveréséből született.
Répafasírt,...